Veel gestelde vragen

 

 • Hoe maak ik mijn kunstgebit goed schoon?

Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn, enzovoort. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een protheseborstel en zeep, of met een speciaal prothesereinigingsmiddel. Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaak middelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of tandpasta.

 

 • Kan ik gelijk goed eten met mijn nieuwe kunstgebit?

In het begin kan eten moeizaam gaan. Om te wennen aan het eten met een kunstgebit kunt u het beste beginnen met voorzichtig eten, bijvoorbeeld kleine hapjes. In het algemeen geldt dat u met een kunstgebit geen extreme dingen kunt doen. U kunt dus beter niet uw mond wijd openen of uw tong te ver uitsteken.

 

 • Moet mijn kunstgebit ’s nachts uit?

Doe uw kunstgebit, in ieder geval het ondergebit, ’s nachts uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller. Het gevolg is dat uw kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren.

 

 • Moet ik mijn mond masseren?

Masseer uw kaken regelmatig, want op deze manier houdt u uw kaken in beter conditie. Dus elke keer na het schoonmaken van uw kunstgebit is het raadzaam om het tandvlees van uw boven- en onderkaak te reinigen. Hiermee wordt voornamelijk de doorbloeding bevorderd. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel.

 

 • Ik heb pijn. Wat moet ik doen?

Omdat het tandvlees van uw kaak teer is, kan een nieuw kunstgebit in het begin irriteren. Zulke pijnklachten verdwijnen meestal niet vanzelf, u kunt het beste teruggaan naar uw tandprotheticus. Die kan de pijn verhelpen door kleine correcties aan uw kunstgebit aan te brengen.

 

 • Het eten smaakt anders. Kan dat?

In het begin kan uw smaak een beetje veranderen. Na verloop van tijd herstelt dit zich vanzelf.

 

 • Ik kreeg droge mond. Kan dat?

De speekselvorming raakt door een nieuw kunstgebit wel eens in de war. U kunt een droge of juist te vochtige mond krijgen. Dit gaat vanzelf weer over.

 

 • Volgens mij praat ik anders met mijn nieuwe kunstgebit. Kan dat?

Dat kan. Na plaatsing van uw kunstgebit kunt u tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervinden. Dit is vaak een kwestie van gewenning. Als u hier last van heeft, raden wij u aan extra te oefenen op woorden en klanken waar u moeite mee heef.

 

 • Hoelang gaat een kunstgebit mee?

De verantwoorde levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel heel verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis(voering) hersteld worden. Laat uw kunstgebit in iedere geval jaarlijks controleren.

 

 • Wat krijg ik vergoedt voor mijn kunstgebit?

De meeste zorgverzekeraars hebben de kosten van de tandprotheticus in hun pakket opgenomen. Voor nadere informaties verwijzen wij u naar uw polivoorwaarden en/of zorgverzekeraar.

 

 • Krijg ik garantie op mijn nieuwe kunstgebit?

Uw kunstgebit is met zorg vervaardigd om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Uw tandprotheticus geeft u een jaar garantie op de duurzaamheid. Vijl of slijp nooit aan uw kunstgebit. Als u hierdoor de pasvorm veranderd kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie.

 

 • Wat is een implantaat?

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt eplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen stonden. Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.

 

 • Hoe groot is een implantaat?

Een implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is acht tot zestien millimeter lang. Wordt meestal gemaakt van zuiver titanium en heeft een keramische buiten laag.  Het heeft de unieke eigenschap dat het volkomen door het bot wordt geaccepteerd. Na zorgvuldige plaatsing zal het implantaat in het kaakbot vastgroeien.

 

 • Hoe weet ik of ik implantaten nodig heb?

Bij een controlebezoek kan uw tandprotheticus beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten noodzakelijk is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee geen sprake is, dan zal uw tandprotheticus u door verwijzen naar een tandarts-implantoloog of kaakchirurg.

 

 • Kan een implantaat zowel in onder als in bovenkaak geplaatst worden?

Zelden is een implantaat in de bovenkaak nodig; implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. Als uw kaak genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

 

 • Moet ik mijn implantaten regelmatig laten reinigen?

Een goede hygiëne voor uw mond en kunstgebit is erg belangrijk voor het behoud van de Implantaten. De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven, zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast is het nodig de tandarts-implantoloog, kaakchirurg of mondhygiëniste regelmatig te bezoeken om uw implantaten te laten reinigen.

 

 • Kan ik implantaat krijgen als ik veel medicijnen gebruik?

Sommige medicijnen werken inderdaad nadelig voor het plaatsen van een implantaat. Maar om dat te bepalen ontvangt de implantoloog u om samen met u een gezondheidsvragenlijst in te vullen.

Voor het welslagen van de behandeling is het immers van belang om inzicht te hebben in uw gezondheid. Gebruik van medicijnen, complicaties of medische problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen en eventuele allergieën kunt u op de vragenlijst vermelden.

Na het invullen van deze vragenlijst inspecteert de implantoloog uw mondholte. Ook maakt hij een röntgenfoto van uw kaken. Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald of er risico voor u aanwezig is om implanteten te laten plaatsen.

 

 • Ik rook en drink. Heeft dat invloed op implantaten?

Bij bijna iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er genoeg kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot en tandvlees gezond zijn. Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen het succes van het implantaat nadelig beïnvloeden.

 

 • Meningsverschillen

Hebt u een meningsverschil met uw tandprotheticus en kunt u dat niet samen oplossen? Als u vindt dat de tandprotheticus aantoonbaar in gebreke is gebleven, kunt u schrijven of mailen naar de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici en om bemiddeling vragen.

 

 

Kunstgebit op Implantaten