Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Het is belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit na iedere maaltijd goed schoonmaakt. Na een paar uur dragen komen er, net als bij natuurlijke tanden, voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Bovendien kan een kunstgebit verkleuren door nicotine, thee, wijn, enzovoort. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met een protheseborstel en zeep (zoals Dreft), of met een speciaal prothesereinigingsmiddel (zoals ecosym). Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaak middelen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleekwater of azijn.

In het begin kan eten moeizaam gaan. Om te wennen aan het eten met een kunstgebit kunt u het beste beginnen met voorzichtig eten, bijvoorbeeld kleine hapjes. In het algemeen geldt dat u met een kunstgebit geen extreme dingen kunt doen. U kunt dus beter niet uw mond wijd openen of uw tong te ver uitsteken.

Doe uw kunstgebit, in ieder geval het ondergebit, ’s nachts uit. Het inhouden van het kunstgebit kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor slinkt het bot van de onderkaak sneller. Het gevolg is dat uw kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren.

Masseer uw kaken regelmatig, want op deze manier houdt u uw kaken in beter conditie. Dus elke keer na het schoonmaken van uw kunstgebit is het raadzaam om het tandvlees van uw boven- en onderkaak te reinigen. Hiermee wordt voornamelijk de doorbloeding bevorderd. Dit kunt u het beste doen met een zachte tandenborstel.

Omdat het tandvlees van uw kaak teer is, kan een nieuw kunstgebit in het begin irriteren. Zulke pijnklachten verdwijnen meestal niet vanzelf, u kunt het beste teruggaan naar uw tandprotheticus. Die kan de pijn verhelpen door kleine correcties aan uw kunstgebit aan te brengen.

 

In het begin kan uw smaak een beetje veranderen. Na verloop van tijd herstelt dit zich vanzelf.

De speekselvorming raakt door een nieuw kunstgebit wel eens in de war. U kunt een droge of juist te vochtige mond krijgen. Dit gaat vanzelf weer over.

Dat kan. Na plaatsing van uw kunstgebit kunt u tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervinden. Dit is vaak een kwestie van gewenning. Als u hier last van heeft, raden wij u aan extra te oefenen op woorden en klanken waar u moeite mee heeft (veel praten of hardop te lezen).

De verantwoorde levensduur van een kunstgebit is vijf tot acht jaar. Dit kan individueel heel verschillend zijn. Zodra uw kunstgebit los gaat zitten of pijn gaat doen, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandprotheticus. Vaak kan de pasvorm met een nieuwe basis(voering) hersteld worden. Laat uw kunstgebit in iedere geval jaarlijks controleren.

De zorgverzekeraars hebben de kosten van de tandprotheticus in hun pakket opgenomen. Vanuit basisverzekering wordt 75% vergoedt. Vergoeding van het resterende 25% is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Voor nadere informaties verwijzen wij u naar uw polivoorwaarden en/of zorgverzekeraar.

Uw kunstgebit is met zorg vervaardigd om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Uw tandprotheticus geeft u een jaar garantie op de duurzaamheid. Vijl of slijp nooit aan uw kunstgebit. Als u hierdoor de pasvorm veranderd kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie.

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen stonden. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.

Een implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is acht tot zestien millimeter lang. Wordt meestal gemaakt van zuiver titanium en heeft een keramische buiten laag.  Het heeft de unieke eigenschap dat het volkomen door het bot wordt geaccepteerd. Na zorgvuldige plaatsing zal het implantaat in het kaakbot vastgroeien.

Bij een controlebezoek kan uw tandprotheticus beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van implantaten noodzakelijk is. Als uw klachten van dien aard zijn en de onderkaak zo laag is dat van de eerste twee geen sprake is, dan zal uw tandprotheticus u door verwijzen naar een tandarts-implantoloog of kaakchirurg.

Zelden is een implantaat in de bovenkaak nodig; implantaten in de onderkaak komen veelvuldig voor. Als uw kaak genezen is van de ingreep en het implantaat in het bot vastzit, biedt het implantaat houvast aan uw uiteindelijke kunstgebit.

Een goede hygiëne voor uw mond en kunstgebit is erg belangrijk voor het behoud van de Implantaten. De belangrijkste plaatsen die schoon moeten blijven, zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie leert u welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast is het nodig de tandarts-implantoloog, kaakchirurg of mondhygiëniste regelmatig te bezoeken om uw implantaten te laten reinigen.

Bij bijna iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er genoeg kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot en tandvlees gezond zijn. Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen het succes van het implantaat nadelig beïnvloeden.

Hebt u een meningsverschil met uw tandprotheticus en kunt u dat niet samen oplossen? Als u vindt dat de tandprotheticus aantoonbaar in gebreke is gebleven, kunt u schrijven of mailen naar de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) en om bemiddeling vragen.